Arbeta som DJ

Älskar du att spela musik för folk och funderar på hur det vore att arbeta med det på heltid? Att vara DJ  är ett yrke som de flesta sysslar med på fritiden, men det finns de som tjänar sin inkomst genom att spela på heltid. Hur går man då tillväga för att börja arbeta som DJ och vilka fallgropar ska man undvika? För det första är det viktigt att du har en genuin passion för musik och publik. Det gör inget om du föredrar att spela musik för dig själv, men då passar inte yrket DJ dig särskilt väl.

Dj mixes the track

Dj mixes the track

Samla erfarenhet och köp utrustning

Förutom en passion för musik och publik är det också bra att samla på sig rejält med erfarenhet. Det finns mycket kunskap som du kan läsa dig till men att arbeta som DJ handlar mycket om att kunna läsa av din publik och anpassa musiken efter sammanhanget. Vill du samla på dig bred erfarenhet kan du anta utmaningar och börja spela på firmafester, bröllop eller privatfester. Det kan vara ett bra sätt för dig att även tjäna lite pengar och exempelvis börja köpa utrustning. När du har både utrustning och ett kontaktnät blir det enklare för dig att få flera gig. Har du egen bil kan du även börja ta spelningar utanför stadsgränsen. Saknar du egen bil kan du ta hjälp av vänner, familj eller specialiserade företag som Flyttfirma.nu. Se till att du behåller kontakten med dem du spelar för, när det kommer till spelningar är ditt kontaktnät en väsentlig del.

Olika typer av DJ:s

Det kan vara värt för dig att tänka på vilken typ av DJ du vill vara. Det finns mängder av DJ:s som inte lämnar hemmet och sedan finns det sådana som spelar på kommersiella gig för företag och liknande. Kom ihåg att du inte behöver välja, om du exempelvis spelar egenproducerad musik på obskyra klubbar kan det vara en bra idé att köra några uppträdanden i månaden som gör att du har tillräckligt med pengar för att fortsätta spela. Vissa DJ:s kan få en typ av fastanställning på klubbar, vilket betyder att de alltid spelar en eller flera dagar i veckan. Om du föredrar att vara ensam när du spelar din musik, men ändå vill nå en publik, kan radio-DJ var något för dig. Med hjälp av internet har möjligheterna blivit flera och du behöver inte anstränga dig lika mycket för att nå en publik. Se även till att besöka DJ-forum för att komma in kontakt med likasinnade.

Inlaggd under: Demoskivor och demoinspelning

Kommentarer avstängda.

priimo