Hårdvara som behövs i studion

Drömmer du om att skapa din egen inspelningsstudio? Det kan vara lättare sagt än gjort, och det kan vara svårt att veta vad man behöver för utrustning i studion – och vad man inte behöver. Att ha för många prylar i studion kan snarare bli en distraktion och leda till mindre produktivitet. Analysera därför ditt behov och skaffa bara det nödvändiga – det sparar du både tid och pengar på.

En självklarhet är naturligtvis en mikrofon (förutsatt att du inte bara ska skapa digital musik, och inte spela in något alls). Men hur mycket pengar du ska lägga på mikrofonen beror på vilken typ av musik du kommer att spela in. Bäst ljudåtergivning vill sannolikt du som spelar in sång eller akustisk musik ha. Då är det värt att investera i en bra mikrofon med stativ. En annan viktig del av utrustningen är ljudkortet, och även ljudkortets kvalitet bör anpassas efter dina krav på ljudåtergivning. I detta fall bör du skaffa ett ljudkort med bra A/D-omvandlare och låg brusnivå. Om du istället ska spela in elektriska instrument behöver du ett ljudkort med så många ingångar som möjligt.mixing-desk-351478_640

Självklart måste du också köpa instrument till din studio, om du inte redan har det. Har du en begränsad budget kan det vara värt att överväga vad du ska lägga dina pengar på. Ett kvalitetsinstrument kostar visserligen på, och det kan vara frestande att köpa ett billigare och satsa på hårdvaran till inspelningsstudion, men i längden får du kanske bättre ljud ändå om du köper det dyra instrumentet och spelar in musiken med ett gratisprogram tills vidare.

Något annat som behövs är ett par riktigt bra hörlurar, som kan göra rättvisa åt musiken du spelar in, och återge den när den låter som bäst. En annan situation då det är viktigt att ha bra hörlurar är om man lyssnar på en ljudbok. Det bidrar till exempel mycket till stämningen om du har hörlurar som utesluter brus och ljud från omgivningen. Om du letar efter nya ljudböcker att lyssna på med dina hörlurar behöver du bara gå in på Storytel.se.

Vad du behöver till din studio beror som sagt på vad du vill göra i studion, men ett grundtips är att börja smått och utöka allteftersom du upptäcker vilka dina behov är, snarare än att betala för något du inte kommer att använda.

Inlaggd under: Demoskivor och demoinspelning

Taggar: , , , ,

Kommentarer avstängda.

priimo