I studion

Även om det går att göra en demoinspelning med hjälp av ny teknik som via ens smartphone så är det fortfarande vanligt att man går in i en musikstudio för att spela in en demoskiva. Ofta säger vi musikstudio fastän den korrekta benämningen är inspelningsstudio. En inspelningsstudio arbetar med ljudinspelningar som kan bestå av fågelkvitter eller tal till exempel för så kallade radiojinglar. I en jingel kan kanalen presenteras och den frekvens man kan lyssna på meddelas och kanalens slogan återfinns ofta som en slutkläm. Även ljudspår till filmer redigeras och mixas i en inspelningsstudio.

I inspelningsstudion får man hjälp att spela in på ett professionellt sätt och de bistår även med redigering, programmering, mixning och mastering.

 

Studions uppbyggnad
Vanligtvis består en studio av flera rum som är akustiskt anpassade för inspelning av sång, olika instrument och slagverk som trummor. Det är i inspelningsrummen som framförandena av sång och musikspelandet sker. I kontrollrummet, som ibland kallas för mixerrum eftersom mixerbordet finns där, arbetar ljudteknikerna. I kontrollrummet finns även andra saker. Ljudtekniker sitter och lyssnar på det material som spelas in i ett eller flera inspelningsrum, vilka kan variera i storlek beroende på instrumentens storlek. En flygel tar större plats än ett traditionellt piano och ett trumset kan ta oerhört mycket plats i anspråk, medan en sångare i regel inte behöver lika mycket utrymme till sitt förfogande.I studion 1

 

Övriga saker i studion
Till de verktyg som finns i studion hör olika sorters mikrofoner. För att ta upp ljud i stereo krävs åtminstone två mikrofoner och det är vanligt i popmusik att flera mikrofoner sprids ut på ensemblen varpå ljudbilden kan panoreras ut på mixerbordet. Läs gärna mer om mikrofoner eftersom ljudupptagning är en verklig konstart i sig.

Vidare behövs datorer med hög prestanda och avancerade datorprogram som används för att reglera inspelningen, ändra ljudets effekter och för att redigare inspelningen till en slutgiltig master. Det är sedan mastern som är den kopia som används för att massproducera en stor mängd kopior till exempel vid tryckning av LP- eller CD-skivor.

Inlaggd under: Demoskivor och demoinspelning

Taggar: , , , , , ,

Kommentarer avstängda.

priimo