Leder en demo till skivkontrakt?

Innan internet hade sitt stora genombrott var det allmän kännedom i musikbranschen att skivbolagen överöstes med kassettband med inspelade demos från band eller artister som hoppades slå igenom och få ett artistavtal, det som i folkmun kallas skivkontrakt. Att spela in en demo var då det vedertagna sättet för att nå ut med sin musik och visa upp sig som grupp. Kvaliteten på inspelningarna var oftast inte den bästa, men det förväntades inte heller, eftersom den studioutrustning som behövdes för att få bra ljudkvalitet kostade hundratusentals kronor.lead-singer-455750_1280

Idag har förutsättningarna för nya band och artister förändrats på flera sätt. Dels har kostnaden för studioutrustning sjunkit så pass mycket att det numera är relativt vanligt att enskilda artister har tillgång till en egen liten inspelningsstudio. Dels har internet skapat helt nya möjligheter för artisterna att nå ut med sin musik. Detta har gjort att skivbolagen nu förväntar sig mer av artisterna än en demoinspelning av tveksam kvalitet. För att sticka ut i strömmen av låtar som skickas via mejl till skivbolagen ska inspelningskvaliteten i princip vara så god att låten är färdig att ges ut. Dessutom tittar skivbolagen numera på artisten som helhet – de vill se att ”hela paketet” finns där. De vill se att artisten har driv att försöka nå ut med sin musik själv och skaffa nya fans, och att han eller hon kan stå på scen. En del av att ha ”hela paketet” är att göra intryck på scen och inför fansen genom att ha en egen klädstil. Du kan enkelt shoppa efter kläder som passar just din stil och som sticker ut på Shopello.se.

På grund av detta lyssnar skivbolagen inte längre bara på demon, utan tittar också på artistens närvaro på internet, på MySpace-sidor och Facebook-sidor. En demo kan alltså fortfarande leda till ett skivkontrakt, men det är inte tillräckligt med en demo i sig.

Om du väl har kommit så långt att du blir erbjuden ett skivkontrakt som artist måste du tänka på att noga gå igenom alla villkor för att vara säker på vad du skriver under. Titta till exempel särskilt noga på hur länge kontraktet ska gälla, och om du lämnas några möjligheter att avsluta det tidigare om samarbetet med skivbolaget inte skulle gå som du tänkt dig.

 

Inlaggd under: Demoskivor och demoinspelning

Taggar: , , , ,

Kommentarer avstängda.

priimo